Klik alt hvad du vil.

Du kan ikke gøre noget forkert.

DEN MEST GENERELLE BOGANBEFALING DU VIL LÆSE I DAG

DEN MEST GENERELLE BOGANBEFALING DU VIL LÆSE I DAG

img-4964-e1499987570729.jpg

IMG_4964Den her blog skal kunne det meste.  Der er lister over dette og hint. Som fx fede ting ved at være jyde eller ting, jeg er bange for på nettet. Der er indlæg om at være far. Der er spændende videoformater. Eller i hvert fald videoformater.

Men i dag tager jeg næste skridt, nemlig en boganbefaling.

SOMMERTID ER BOGTID

Der er mange, der kommer hen til mig på gaden og spørger: "Thomas - hvad er en bog?" Og det svarer jeg naturligvis gerne på.

Det fede ved en bog er, at du kan læse i den. Som hovedregel hedder det, at hvis du ikke kan læse i en bog, så er det ikke en bog.

Der er få undtagelser til den regel. Fx. hvis det er en billedbog. Men billedbøger er for det meste forbeholdt små børn og mennesker, der indretter efter boligmagasiner.

"Hey, ku' det ikke se helt vildt cool ud, hvis vi lægger en stabel meget store bøger, kun med billeder i på vores sofabord?"

"Jamen, hvor skal jeg så stille min skål med chipssalat og min store, fede halvanden liter cola?"

"Den må du stille et andet sted. Nu ligger jeg de her enorme bøger med billeder af verden oppe fra og den her med billeder af bare pikke på bordet. Det er jo coffee table bøger."

"Jamen, det er jo ikke et coffee table. Det er mere et chips og sodavands table."

"Det bliver sådan, Thomas!"

"Hmm... nå, men må jeg lige se den bog med de bare pikke så..."

 

Jeg siger ikke, at den samtale har fundet sted hjemme hos os. Men det har den.  For bøger er andet end bare læsestof. Det er også udsmykning. 

 

BØGER HELBREDER DIG

Bøger kan også have et praktisk formål.

Pt. ligger Greven af Monte Cristo i to bind under Ellens seng.  Der ligger han, fordi Ellen var snotforkølet, og det hjælper at hæve hovedgæret lidt. 

Så måtte jeg i gang med at undersøge, hvad jeg kunne lægge ind under hendes sengeben. For det kræver bøger af en vis tykkelse. Jeg overvejede Biblen, men den havde jeg kun én af - og jeg kom for øvrigt i tvivl om, om det ville være blasfemisk. 

Bubbers selvbiografi var for tynd, og desuden har jeg desværre også kun ét eksemplar af den.

Heldigvis fik jeg i konfirmationsgave for snart 20 år siden de to bind af Greven af Monte Cristo.  De har en perfekt tykkelse til at helbrede en forkølelse. Og det har hjulpet. Så det er hermed bevist, at bøger kan gøre dig sund og rask.

 

Det bringer mig til næste punkt i, hvordan du ved om noget er en bog. Den skal have en vis størrelse. 

Der er en hårfin grænse mellem pjece og bog. Men det er nemt at finde ud af.

Hvis du lægger dig på ryggen og forsøger at læse i det, du har i hånden, så er reglen, at hvis du når at læse teksten til ende, inden dine arme syrer til, så er det en pjece, du læser. Men hvis dine arme begynder at ryste, og du er nødt til at holde et hvil - eller alternativt finde en anden læsestilling - så er det en bog, du har i hånden. 

BØGERS MANGE FEATURES

I det hele taget kan bøger andet end at helbrede forkølelse og give dig ondt i armene. 

Bøger kan gi' dig en pause fra ALT og tage dig til fjerne egne. Hvis du lægger din telefon væk og glemmer alt andet, så giver bøger dig mulighed for at rejse i tid og sted uden at skulle bevæge dig en døjt.

Bøger kan gøre dig klogere. Havde det ikke været for bøger, havde jeg ikke anet, hvad Bristol-skalaen var. Eller at Hitler var højdeskræk. 

Bøger løber ikke tør for strøm og kan deles med andre.

Bøger kan bruges til klaske fluer med. Det ville jeg trods alt aldrig gøre med min iPad.

ET PAR IDEER 

Hvis du sidder derude og er en bog eller laver bøger, så er her et par ideer, der måske kan gøre bøger endnu mere attraktive. 

1) Bøger der ikke vejer noget.  Så det bliver nemmere at holde dem op foran sit ansigt i timevis uden at blive træt i armene

2) Bøger der spørger ind til om du har forstået det, du lige har læst

3) Bøger, der kan blive til andre bøger. Så du kan bruge den et par gange uden at skulle læse samme historie igen. Som en slags tre-i-ener, bare med litteratur i stedet.

4) Bøger med lys i, så du kan læse om aftenen, hvis du sidder i en mørk varevogn og venter.

5) Bøger der siger den der lyd, når du skal bladre om på næste side.

 

Jeg tror, de her ideer kan være med til at få bøger gjort mere udbredte 😎

 

Med andre ord - jeg giver bøger, på et helt generelt plan, mine varmeste anbefalinger.


LIDT MERE KONKRETE ANBEFALINGER

 

ERLEND LOE: ENDEN PÅ VERDEN SOM VI KENDER DEN

Jeg synes, den her bog var rigtig sjov. Det er egentlig en fortsættelse til romanen, Doppler, om en mand, der flytter ud i en skov sammen med en elg.  Den har jeg læst, men jeg har sgu glemt den igen, så det var ikke derfor, jeg synes "Enden på verden som vi kender den" var sjov.  Men Doppler vender tilbage fra skoven og skal forsøge at vende tilbage til livet i civilisationen. Det er svært. Jeg griner normalt ikke, når jeg læser (kun når jeg læser på thomasskov.dk, selvfølgelig) men flere gange i løbet af den her bog, trak jeg på smilebåndet. Blandt andet er der en scene, hvor Doppler er inde hos sin nabo for at onanere på hendes familiebilleder. Det var sgu så absurd, at det trak i mundvigen.  Prøv det.  Altså at læse bogen.

 

TOM KRISTENSEN OG DAN PHILIPSEN: VIDERE

Det er lidt en anden boldgade end at bo i en skov med en elg.  Men som stor racerfan og endnu større beundrer af Tom Kristensen var det en fornøjelse at læse Tom K's biografi.  Man bliver taget med tilbage til sejren på Le Mans. Og nederlagene. Hans crash i 2007. Kontraktforhandliger. Og fremtiden. Hele karrieren bliver fortalt i en skøn bog, så hvis du bare er det mindste motorsportsinteresseret, så er den lige noget for dig.

 

IMRAN RASHID: SLUK

Jeg har været på mobilafvænning og derfor har jeg støttet mig meget til Imran Rashids bog. Imran er derudover også min afvænningslæge i de P1-programmer, min afvænning er udmundet i. Men SLUK beskriver på grusom vis, hvor stor en udfordring det er at være på hele tiden.  Hjernen har brug for at være lidt offline, bare engang imellem. Så når du er færdig med at læse det her, så sluk dit apparat og læs en bog.

 

Jeg vil selvfølgelig også anbefale de her tre:

GemGem

GemGem

GemGem

MOBILAFVÆNNING - første uge

MOBILAFVÆNNING - første uge

HVIS JEG SKULLE PÅ DATE MED MIG SELV

HVIS JEG SKULLE PÅ DATE MED MIG SELV