Klik alt hvad du vil.

Du kan ikke gøre noget forkert.

MIN ENESTE OPFINDELSE

MIN ENESTE OPFINDELSE

stokken.png

STOKKENDet eneste, jeg nogensinde har ?opfundet?, var en stok, hvor jeg sammen med min ven Rene, havde monteret en rulleskøjte nedenunder. På selve stokke havde vi monteret en kopholder.

Så kunne man jo eventuelt af en drikkedunk med, så man ikke skulle tørste ihjel, når man lå helt radbrækket, fordi man var faldet med stokken.

 

En stok med hjul er ikke en særlig god ide, men det er trods alt en ide - og hvis Rene og jeg var blevet ved med at hitte på, havde vi sikkert opfundet et eller andet genialt.

 

Men teenageårene kom buldrende, og de eneste ideer, jeg fik, var ideer til nye måder at få fat i pornoblade uden at bliver afsløret af lokale tankpassere og forældre.

Og det er ideer, jeg ikke umiddelbart kunne tage patent på.

Så jeg har aldrig opfundet noget eller forsket i noget, der er værd at skrive om. Det fortryder jeg nu.

 

UNGE FORSKERE

For forleden var jeg i Sorø, hvor jeg havde æren af at overvære en semifinale i den konkurrence, der hedder Unge Forskere.

Det er en konkurrence, hvor folkeskoleelever og elever fra landets gymnasier kan præsentere deres ideer og deres forskning for en fagjury.

De vælger så de projekter med mest potentiale.

Det er en slags X Factor, men med viden og ideer istedet for sang.

 

Da jeg gik rundt blandt alle de her unge forskere, var det med en blandet følelse indeni.

Jeg kunne ikke lade være med at være irriteret over, at jeg brugte min ungdom på en tvivlsom badmintonkarriere og på at udforske min egen krop i stedet for bruge min hjerne.

Men den følelse, der fyldte mest i mig var respekt over, hvor sejt det er at bruge sin ungdom på at forske.

 

Der var så mange forskellige ideer til det her Unge Forskere-arrangement. Jeg talte blandt andet med to unge drenge, der havde fået en ide til at lave toiletpapir ud af hø. Så de havde kogt og blendet hø for så at forme det til toiletpapir. Det eneste de manglede var at prøve at tørre røv med det. Jeg meldte mig frivilligt som testperson - men de har sjovt nok ikke ringet endnu.

Der var også en, der forskede i mere effektiv kemoterapi. Han havde lavet nogle forsøg, som viste gode resultater.

 

Der var en, der havde forsket i at gøre sit badmintonslag mere effektivt. Andre ville gemme den solenergi, der er i asfalt.

 

Nogen ville sende smarte drivhuse til tørkeområder.

 

En havde forsket i matematiske formler, som jeg ganske enkelt ikke kan svare på, hvad gik ud på. Det eneste, jeg beviseligt kunne se, den gjorde, var at give mig et fuldstændig tomt blik.

 

DU MÅ FÅ MINE IDEER

Det var så imponerende, og jeg var tosset med det.

Jeg havde fået æren af at kåre de projekter, der gik videre til finalen. Der var sågar en lang række af projekter, der var så indviklede, at jeg ikke engang kunne udtale navnene på dem.

 

Konkurrencen handlede selvfølgelig om at forske i noget fedt, men det handlede ligeså meget om at motivere til at forske videre. Jeg skriver det her, som en opfordring til dig, der sidder derude og stadig kan nå at blive forsker.

Forsk for fanden.

 

Som en lille gestus til dig, giver jeg dig her et par ideer, jeg aldrig selv fik udforsket - fordi jeg aldrig kom videre fra stokken på rulleskøjter.

 

Mine ideer, du må forske i, hvis du vil:

  • En avis, der læser sig selv
  • En rullekebab, der ikke drypper
  • Negle, der virker på touch screen
  • En husnøgle der aldrig bliver væk
  • En bil, der selv kan finde en p-plads

 

 

Klar, parat - FORSK

INTERVIEW MED ERIK SVIATCHENKO... OM AT VÆRE FAR

INTERVIEW MED ERIK SVIATCHENKO... OM AT VÆRE FAR

MIT VILDE NATKLUBLIV

MIT VILDE NATKLUBLIV