Klik alt hvad du vil.

Du kan ikke gøre noget forkert.

Max og Antonette.... og Thomas

img-2082x2-680x907.jpg

Som barn var jeg medlem af Børnenes Trafikklub. Jeg kan stadig huske meget af det, jeg lærte dengang. Altså - jeg mener - selvfølgelig kan jeg færdselsreglerne, men meget af det kan jeg huske, at jeg specifikt lærte af Børnenes Trafikklub.

Jeg hørte i særdeleshed et bånd med "Max og Antonette" Max var et lille pindsvin, der var blevet væk fra sine forældre. Antonette var en rotte - og sammen skulle de finde hjem gennem den farlige trafik.

Jeg var virkelig glad for den trafikklub.

I mit voksne liv har jeg ikke været på så mange klubber. En enkelt nat på Remees Natklub kan jeg godt bryste mig af - men så heller ikke så meget mere end det...

Derfor er det også en kæmpe ære for mig endelig at være en del af en klub... eller i hvert fald noget, der ligner.

Jeg er nemlig blevet ambassadør for Rådet for Sikker Trafik.

Jeg træder på en eller anden måde i Max og Antonettes fodspor.

Hvis du har nul ide om, hvem Max og Antonette er, så er de blevet digitaliserede og ligger nu lige her

ER DU LÆGGER?

Grunden til at jeg blev kontaktet var, at Rådet for Sikker Trafik i januar har kørt en kampagne, der hedder "Er du lægger?""

https://www.youtube.com/watch?v=ewJR_XNlhz8

Da jeg for et par år siden var i afvænning fra min mobil var jeg meget ærlig omkring, hvordan jeg havde siddet og gloet på min telefon med 130 km/t på den fynske motorvej. Hvilket jo er 100 % tåbeligt, det er alle enige om - men alligevel kommer vi til at gøre det. Om ikke på motorvejen, så skal du ikke holde ret meget for rødt lys, før du ser de første telefoner dukke op i bilerne rundt om dig - og når der så bliver grønt, så er spørgsmålet jo så, om man er lægger eller ej.

Nå, men nu hvor jeg er blevet clean - eller i hvert fald ikke længere bruger telefon, når jeg kører bil, jeg sværger, så blev jeg spurgt om jeg ville være ambassadør.

Jeg havde selvfølgelig håbet, at der fulgte et blåt pas, de blå nummerplader, ambassadørbolig og andre goder med - men lige der er der ikke så meget at komme efter.

Det bedste gode er til gengæld, at hvis jeg gør min pligt som ambassadør godt nok, så kan vi alle sammen få en mere sikker trafik

DE VOKSNES TRAFIKKLUB

Det er helt enormt svært IKKE at kigge på sin telefon, når man kører bil.

Alle fornuftige mennesker ved, at man ikke skal gøre det. Folk svarer måske endda også, at de aldrig kunne drømme om at kigge på telefonen, når de kører bil.

Men én ting er fornuften. Noget andet er hvad der rent faktisk sker, når vi sætter ind bag rattet.

Jeg har - som den opmærksomme læser ved  - været i afvænning fra min telefon hos Imran Rashid - og noget af det han lagde vægt på var, at når det kommer til afhængigheden af skærme, så er det jo ikke fornuften, der styrer. Så er det rutinen. Så kigger man på skærmen, fordi man plejer at gøre det. Man har skabt sig en vane - eller uvane om du vil.

Men uvaner kører ikke med bussen. De følger dig med rundt alle steder. Så derfor er du ligeså afhængig inde i bilen, som du er uden for.

Med andre ord - hvis du kigger meget på din telefon når du ikke kører bil, så risikerer du også at gøre det, når du kører bil.

Jeg ved godt, at man aldrig må drikke sig fuld og køre bil - og selvom jeg ind imellem ryger i festligt lag og promillen ryger op, så kunne jeg ALDRIG drømme om at sætte mig ind bag et rat.

Sådan har de fleste det. Men der er saftsuseme mange, der ikke er lige så konsekvente når det gælder telefonen.

Jeg ved ikke om det er fordi det ikke helt er gået op for os HVOR farligt det er. For det er skidehammerende farligt for nu at sige det lige ud.

Så fra nu af - vil jeg som ambassadør gøre mit til at vi alle sammen lægger telefonerne væk, når vi kører bil. HELT væk - også når der er rødt. Og også når du baaare liiige skal se en hurtig sms.

Men det ER svært - så vi kunne jo lege med tanken om at etablere "De voksnes trafikklub"

Jeg er ikke sikker på, om det er kassettebånd med et pindsvin og en rotte, der skal til her - det er nok nærmere, at vi sætter os for én gang for alle IKKE at kigge på telefon, når vi kører i bil... eller på cykel for den sags skyld.

MINE BEDSTE TELEFON I BIL-RÅD:

Jeg har ikke den hemmelige opskrift, men noget af det, jeg har gjort for at undgå at kigge på telefon i bilen har været:

LÆG TELEFONEN UDEN FOR RÆKKEVIDDE

Hvis du kan nå telefonen i bilen, er det nemmere at tjekke den. Sørg for at få den langt væk

DET ER OKAY AT SIGE FRA OVERFOR EN MOBIL-CHAUFFØR

Ligesom man aldrig ville sætte sig ind i en bil med en fuld chauffør, så skal vi også derhen, hvor det er cool at sige "Hey makker, læg lige telefonen væk, når du kører" hvis du nogensinde kører med en, der tjekker telefon

FORBEREDELSE - TÆNK PÅ BS PÅ MISSION

De gange jeg oftest tog mig selv i at have telefonen i hånden, mens jeg kørte, var når jeg liiige skulle finde en ny sang - eller lige rette gps'en. Gør det hjemmefra. Forestil dig, at din køretur er en vildmarkstur med BS. Han får styr på ALT hjemmefra. Det virker også i en bil. Hvis du virkelig skal ændre musik eller gps, så kør ind til siden.

MIN IPHONE GØR DET FOR MIG

Den nye opdatering på iPhone har en Forstyr ikke under kørsel-funktion, du kan sætte til. Så vil telefonen overhovedet ikke tillade dig at kigge på den, mens du kører - for så skal du aktivt trykke på en knap hver gang. Og bare det her med at blive bevidst om, hvad du har gang i - det hjælper

TAL MED DINE VENNER OM DET

Jeg tror, de fleste ved, at det er skævt at kigge på telefon, mens man kører - men det hjælper at blive endnu mere bevidst om det og tale med sine venner og familie om det.

HUSK AT DET MESTE KAN VENTE

Alt kan vente - det er ikke livsnødvendigt at kigge smser eller Instagram i trafikken. De er der også stadig, når du kommer frem.

Det var det første lille skriv her fra ambassadørboligen.

Jeg håber virkelig, at jeg kan være med til at sætte nogle tanker i gang - og forhåbentlig være med til at gemme nogle telefoner væk... bare under kørslen bevares.

Hvordan tror du, vi løser problemet?

De bedste råd til at undgå at kigge på sin telefon i bilen

A night at the Kongelige Teater